LAILAHAILLAHUWAASYHADUANNAMUHAMMADURRASULLAH "SESUNGGUHNYA,AKU NAIK SAKSI,TIADA TUHAN SELAIN ALLAH DAN NABI MUHAMMAD ITU PESURUH ALLAH"...ALLAHUAKBAR...ISLAM AGAMAKU..SOLEHAH IMPIANKU...SUAMI SOLEH DAMBAANKU..AMINNNNNNN...


Tuesday, April 26, 2011

family arrangement or self arrangement??

assalamualaikum kwn2
yer,tjuk kite ari nih adalah,ko baca sndri tjuk kt ats yer..letih aku nk tulis blik..(pemalas nk mmpus)
emm..aku rsa,rmai duk prtikai psl tjuk nih..family arrangement?/amboi2...kolotnyer kaw..haha..yer2..xyah la bnda tuh..pegi bgthu mak ayah ko,xyah susah2 cari jdoh kt ko..ko kan mmpu cari sndri..inilah saban hari org skang duk bsing2 dkt luaq...await,ang rsa trkongkong ka klu mak pak angpa cari kt angpa???adoii..mcm2 karenah..ada yg smpai lari dri umah sbb xnk kawen ngn plihan makpak..dlm hal nih,sapa yg slh??cecite2..har tudia...mnympah nk mmpus aku bila ada yg tnye sape yg slh..emm..bg aku lah kan bnda mcm nih dikatakan old trend..knape?/sbb org dolu2,makpak yg tlg carikan..bkn mcm la nih...self searching..hancus omputih aku..lantak dia la kan..tp bg aku...aku prefer family arrangement..knape??
yer tuan2 dan puan2,cik2 dan encik2..knape yer??sbb aku rsa,famly arrngement biasanya dptkan kita dgn llaki or pmpuan yg trbaik...sbb klu nk tgk prangai psgn kita,kita tgk family dia..klu yg jenih mcm aummmmmm..xyah la..klu yg miaw2 ker embek2 ker or what,aku rsa xslh..mak ayah slalu ckp,kitorng nk ko idop senang lenang..nk brcinta pon bleh lps kawen..korang ngndung pon ank HALAL..bkn cam ank senah umah sblh n bla2..see2,mak pak rsa dia cari yg trbaik lah kt kita,biasanya depa cari yg brpelajaran,hormat org tua2,syg family n yg pling pnting..subur..hahaha..xde2..no 18 sx..pdhl aku yg stat kan..xpe2..sket jer..ahak3..so,korang rsa cmne..

bg aku,bila mak pak kita dh duk tukus -lumus cari,of kos dia suh kita taaruf kan2..so,sesi taaruf dijlnkan..klu brkenan,tros suh msuk minang n then kawen..lps tuh,cintan-cintun smpai ke tua..huk2..sweet gler kot..yela,dh la xknl..br ada cbrn kot...best wei...klu kapel lps kawen..err..aku xde pengalaman tp aku thu sbb kwn aku ada la sorang cenngitu..ihik2..tp alhamdulilah..dia n hubby dia duk blaja kt mesir..dua2 dak warak..xheran la..hik2..


hik2 tuh suka gedik nk menikah yer..jgn tiru aku..aku mmg cenngini bila dgr kwn aku kawen..sbb aku pon nk kawen tp calon xde..n aku pon xredy...hahaha..xyah la kawen lg eak klu korang xredy cam aku..tp tiba2 gedik2..haha..tp best la ada ank..nk dodoi2,nk gigit,nk cium2,nk wrestling2 pon bleh...klu nk msuk pnjara la kan..tp aku suka baby...yer,baby jer..tp aku xnk branak n ngndung..sbb aku rsa blum brsedia jd ibu lg..klu dh umur 20++ ker...lain la.tp naluri mok tuh dh ada la..xkesah la..yg pnting,aku kna fokus plajaran dlu..ala,bai skali skala mnggedik n gatal..aku kan dh lma xwat prngai gila talak gni...ok,skarang,xnk dh..saje jer taw...aku just kidding..nk hbur hati...

self arrngemnt lg bgus..yer,itu klu korang rsa korang mmpu kontrol nafsu ngn balak korang la...cuba piki,sblm kawen da stat pegang sana-sini..lps kawen mmg la..tp,xrsa dri murah ker even dh declare tunang or what..kunun2 nk kawen la..so,bila gewe ckp,kita akn kawen,tp u kna bktikan dlu..bktikan apa,penyepak gajah ker...har tuh mmg nk kna la klu korang jmpa gewe x gna cmtu..dh r duit xdop,muka plak so-so,xyah la...baek la ko pegi cari yg mntp dari segi,kewangn,ilmu agama..br best woo idop..kawen ngn dia pon dpt pahala n menyucikan jiwa..aku suka btul klu dgr psl org2 asyk taaruf mlalui parents..dia knl mlalui parents..woah..best kot..hehe..sbb family kita knl dia...thu dia cmne..n etc..tp xslh kot nk plih sndri..mn thu psgn kita tuh sorang yg jg btsan..xslh kot..tp bg aku,kapel ttp haram...korang prnh dgr kisah babi dan kapel??apa kaitannya??emm...aku mls nk crite..pnjgn sgt..tp klu korang nk thu..dua2 tuh sama jer k..so,piki n slamat bramal..itu klu korang kapel untuk saje2 taw..tp klu niat tuk smntara xsmpai 2-3 bln n trus kejinjang plamin..aku xthu la plak,wallahuallam...

rmai org ckp,aku ksr n brutal tp last2 dlu ada pakwe..hehe..apa rhsia aku??yer...nk thu..bleh blah..aku xnk piki dh..mls nk bg tips..klu bg tips byk plk dosa brtmbh sbb aku mngglkkan org brkapel..yg penting aku hot..yer..xthu la sbb ape..(muntah)tp skarang,aku ska idop single..krna lebih bebas n org xde nk kontrol idop aku..mmg la org caring psl kita,tp bg aku,aku lebih suka hubby aku yg caring..bkn bf..hehe..kakak aku sntiasa nasihat,carilah yg trbaik sbb ko tuh mmg dh trbaik..xyah la cari yg xhormat n jmpa mak ayah dlu sbb kita nih ada hrga..klu korng silent kapel in front mak ayah,aku rsa mnyusahkan jer..sbb mak ayh knfem akn halang..yela,aku pon xthu knape..tp kebiasaanya cenggitu la..unless la,korang btol2 siyes..at least,bwk jmpa mak ayah xpo dh..yg pnting,hubungn direstui..kan3..uih..syok btul aku duk crite..tp gtulah..klu korang yg blum thu n dh thu(snyap suda)tjuk nih aku adaptasi dr soklan muet disember last year..fuh..susah kot nk translate..kucar kacir omputih aku...mmg think cook2 la time duk translate mlayu ke omputih...smpai hancur krts aku gigit..sbb tnsen timeout cenggitu jer..hampeh..
ok,trima kasih mmbaca tulisan percubaan upsr sy..tenkiu2..dtg lg yer..mwahhaha..assalamualaikum..:)

1 comment:

nuriman al-hidayah said...

percubaan upsr?? HAHAHA,, good entry btw :)

meh beli..murah2