LAILAHAILLAHUWAASYHADUANNAMUHAMMADURRASULLAH "SESUNGGUHNYA,AKU NAIK SAKSI,TIADA TUHAN SELAIN ALLAH DAN NABI MUHAMMAD ITU PESURUH ALLAH"...ALLAHUAKBAR...ISLAM AGAMAKU..SOLEHAH IMPIANKU...SUAMI SOLEH DAMBAANKU..AMINNNNNNN...


Tuesday, February 1, 2011

kesedihan,part 1

korang2..nk dgr satu citer x..nih citer btol taw...nih jdik dkt aku...emm..gini,msa raya aritu kan2...i mean dlm bulan 9 thun lps la.citer dia cenggini,time tuh hari last aku duk umah..dh nk blik palam keesokkan harinya...nk dijadikan crite,mama tiba2 ajak aku g umah tokchek n tokwan..so,dgn hepynye aku bersiap ala kdr...pstu mama pon suh stat kete..aku pon pegi la...tp tiba2 ada org tkan loceng dpn umah...so,aku pon pegi la tgk..aku pon tgk la ada sorang laki n 2 kanak2...dlm lingkungn 8 thun n 3 thun..
pstu,aku pon tnye la nk apa bang..dia pon jwb nk jmpa mama aku..aku pon xnk kasi..aku keep tnyee soklan..dia pon crite la kat aku..dia nk pnjm duit dri mama...dia nk pnjm rm50 jek..tuk wat kendurri arwah kakak dia yg br jek meninggal..aku pon berpikir,pesal rm50 jek..klu knduri arwah,msti ada at least rm300 kan2...so aku pon ckp la,lu jgn nk tipu gua bro..dia pon ckp,bkn tuk wt kenduri la dik,tuk bli brg2 prsediaan tuk kebumi arwah..nih lagi satu penipuan yg pelik..aku pon ckp,asal rm50 jek...xkan la nk beli brg2 tuh sket jek..aku pon knpius2..keep thinking...pastu,dia ckp blehlah dik,nk jmpa mama kjp jek..emm..
aku pon msuk dlm pnggil mama...pstu,bila mama tgk muka dia,mama tros ckp xde duit..aku nih lg la heran..pstu mama pon ckp,jgn nk tpu sy dh...awk ada tnaga,pergilah mntk duit dgn org laen..aku trkjut dgn sikap mama..how come she would be so insolent towards poor people like him...pstu,mama suh dia blik..dia xnk bai..aku pon piki,pehal bai..org dh halau,blik je la..klu aku,knpem aku malu...pstu,dia xnk jgk..dia keep mrayu dkt mama n tnjuk surat lahir budak2 tuh..nih satu lg yg mmeningkan aku...knape pegi tnjuk surat lahir bebdak tuh plak...haih...pstu,mama msuk dlm umah.aku pon tnye,knape akak dia leh mninggal..dia pon citer la akak dia die sbb AIDS,...hasil dri asbend dia yg isap dadah..asbend dia dah mati lama dah...adoii...aku pon trkezut n sedih...em...
dia pon citer,mcmn kulit akak dia trtanggal dri bdn,nanah dkt bdn n tiba2 mninggal tnpa diduga..dh r akak dia tngglkan dia dgn anak2 akk dia lg,5 0rg plak tuh..aku pon trkjut...dh r ank bongsu dia ada AIDS jugak n budak tuh ada time dorang dtg kt umah aku..aku pon pegi cium n usap2 bdak tuh..pstu aku pon nanges..aku nih pntang tgk org susah,cpt tacing...adoii..ala,nama lagi pompuan...klu laki laen la...so,aku pon cpt2 msuk dlm umah n check purse aku...err...ada rm20 jek..cmne nih..duit x withdraw lg..so,aku bg jek rm20 tuh..pstu aku cpt2 mntk maap..mama pon kluar n bg rm10 jek...errr..aku lg ler trkejut...knape mama lyn org mskin cam nih...sdangkan mama ada duit..n mama yg aku knl,bkn la sorang kedekut...how come???emm..mama watt bodoh bila aku tnye...pstu,dia keep mntk duit dgn mama n aku..aku pon gtaw la yg aku x withdraw lg..yg tuh jek ada..dia pon angguk2..pstu,dia mntk lg ngn mama...mama ckp bnda yg sama jek dgn aku...
Ya ALlah,aku ingt lg ptg tuh,aku tman mama withdraw money dkt maybank pc...pehal lak tetiba xde duit..msti ada bnda nih...knape she become so stingy...aku pon speechless n laki tuh pon blah n bwk bdk2 tuh dgn motor dia yg burok tuh..aku lg la sedih..
lps tuh nek kete,aku pon tnye la mama,knape lyn org miskin cmtu..mama pon snyap..aku pon crmah la dkt mama psl pahala bersedekah..mama pon ckp,org mcm tuh xleh nk bg duit byk sgt...mama ckp,laki tuh slalu dtg skolh mntk duit ats nm kakak dia...mama dlu pon slalu bg byk..skali bg rm100 n etc...mama ckp,dia pelik la,knape xpenah tgk srat bukti akak dia...dia pon ckp2 dgn staf n staf ckp,dia slalu nmpk laki nih kluar msuk farmasi..nk dijadikan crite,staf dia pon msuk farmasi nk tnye psl laki tuh..rupanya,dia slalu beli ubat batuk...err..wth...mama pon sesenang hati describe yg laki tuh pon drug addict...ewrr...how come mama sesenang aty describe dia cmtu..aku pon ckp la dkt mama...xptot cpt2 prejudice dkt org tuh..mn thu bnda tuh betul...kita xthu..klu org mnipu kita pon nk wat cmne..tp niat kita nk brsedekah n kurangkan beban dia...banding rm100 n rm50 tuh dgn dosa yg kita wat dulu2 xkan mmpu utk diredeem kan..aku pon nanges la n aku pon cramah blik dkt mama...mama tiba2 nanges..Allahuakbar..nih yg wat aku srba slh...aku pon ckp kt mama,its sokay..at least mama sdar k...nnti dia dtg,mama redeem la blik kesalahan mama..tp,korang nk thu x apa jd lps tuh...emmm..

.to be continued..
keep reading..:)

3 comments:

izebelle said...

pahtu?....
aku tok tahu pun cito ni,jgn wat baik sgt dgn org,nanti kena tikam balik..sekadar ingatan

rtyqa wsabri said...

sabar...tnggu sambungn..muahaha

alexa yussida said...

then?what happened?curious..kepala pk macam2 dah tp keep telling myself..husnuzhon..bersangka baiklah alexa yussida..hehehe

meh beli..murah2